Welkomstwoordje

Welkom in ons Hoekje !!!
We hopen dat je hier een aangename verpozing vind en je je niet zal vervelen. Geniet er van.
Hoe werkt de pps ?
Bij dia`s als Dagboek van een hond en Liefdesgeschiedenis :
om die te laten afspelen ga je even naar de blogarchief en klik je daar op de link van de dia`s die je wil zien .
Gastenboek
Onderaan rechts , onder music oldies vind je een gastenboek
waar je je opmerkingen kan plaatsen wat je van deze blog vind,
of als je een vraag of iets anders wil kribbelen. Ga je gang.
Zoekmachine
Als je nog een beetje verder naar beneden gaat vind je ook onderaan rechts een google-zoekmachine waarmee je dus op het net kan surfen.
Nog een beetje verder naar onder vind je een zoekmachine waarmee je kan vertalen.
Volgen
Vlak daaronder, eveneens links, zie je dat je je als volger van het blog kan opgeven Meer uitleg hierover later.
Travel Talk
Is daar vlak onder. Daarmee kan je ook volgers en eigenaars van andere blogs vinden over de hele wereld. Je moet jezelf dan wel even aanmelden.
Share it
Daarmee kan je artikels delen of video`s op je facebook of Twitter.

Veel plezier !!

waarschuwing
Zoals je zal zien komen in dit blog niet alleen leuke artikelen en amusement aan bod, maar ook ernstige onderwerpen en dringende oproepen!!
Wij, die het goed hebben in ons dagelijks bestaan, laat ons onze ogen niet sluiten voor hen die grote nood kennen
en laat ons daar samen, waar we kunnen en hoe we kunnen ,
een uitgestoken hand bieden.
Al is het maar het tekenen van een petitie of het aanklagen van onrecht... Verspreid het, opdat ook de stem, de hulproep van deze mensen gehoord wordt... !
Dank u wel !!

sunwoef

maandag 6 december 2010

Uit de kluiten gewassen wesp leeft op zonne-energie

http://www.zita.be/nieuws/wetenschap/1113564_uit-de-kluiten-gewassen-wesp-leeft-op-zonneenergie.html
Uit de kluiten gewassen wesp leeft op zonne-energie

Een uit de kluiten gewassen wesp, de oosterse hoornaar, leeft voor een stuk op zonne-energie. De wesp heeft op haar rug ondermeer korrels van een stof waarvan bekend is dat ze het licht omzetten in elektrische energie.Dat hebben Israëlische wetenschappers ontdekt. Wat de wesp met de opgewekte zonne-energie doet, is nog niet vastgesteld. Wel werd al 40 jaar geleden ontdekt dat de wesp merkelijk actiever is in het zonlicht.
Volgens de BBC was deze vaststelling 40 jaar geleden door wijlen bioloog Jacob Ishay aanleiding om het dier nader te onderzoeken. Ishay merkte destijds op dat de wesp op de een of andere manier zonlicht kon "oogsten".
Dat blijkt nu ook effectief het geval te zijn. De hoornaar - de Latijnse naam is Vespa Orientalis - heeft op z'n rug een chitineschild van wel vijftien tot dertig verschillende laagjes. Die zijn zo gestapeld dat ze maximaal zonlicht opvangen in plaats van te reflecteren. Tussen de laagjes liggen korrels xanthopterine. Van deze stof is bekend dat ze het licht in elektrische energie om kan zetten.
De wetenschappers bouwen een kunstmatige zonnecel van laagjes titaniumdoxide en xanthopterine. Die leverden inderdaad stroom op, weliswaar met een laag rendement.
De xanthopterine geeft de wesp haar gele kleur in de band om het achterlijf. Ook is vastgesteld dat een heel groot deel van het metabolisme van de wesp in die gele strook gehuisvest zit. De bevindingen van de Israëlische onderzoekers kunnen een heel nieuw licht werpen op de biologie en op het metabolisme van insecten.

Geen opmerkingen: