Het centrum Samusocial in Etterbeek bood de voorbije nacht opvang aan asielzoekers met kinderen die al dagenlang of in sommige gevallen al wekenlang in station Brussel-Noord verbleven.
Het centrum had in eerste instantie nochtans geweigerd om de asielzoekers op te vangen. 'Wij kunnen de asielzoekers niet opvangen', zei Christophe Thielens eerder. 'Zo komen de opvangplaatsen voor daklozen weer in het gedrang. Dat is in het verleden al gebeurd, dat willen we niet opnieuw.'
Kelder
Wie geen kinderen heeft, moet nog minstens een nacht wachten op beterschap. De asielzoekers die een deel van de hoofdingang van het Noordstation betrekken, worden niet voor dinsdag verplaatst naar de kelderverdieping van het complex, die op vraag van de gemeente wordt vrijgemaakt door de eigenaar van het CCN-gebouw (Centrum Communicatie Noord). De burgemeester van Schaarbeek, Céline Jodogne, had nochtans besloten dat de verhuis maandag moest plaatsvinden. Maar de herinrichtingswerken van die ruimtes zijn nog niet klaar, zo meldt de lokale politie. 
De nieuwe ruimte in het stationcomplex zal beschikken over drie toiletten die regelmatig onderhouden zullen worden. Op dit moment hebben de vluchtelingen geen toegang tot sanitair tussen 20 uur en 7 uur 's morgens, wat zorgt voor problemen met de hygiëne. Met de hulp van het Rode Kruis zal de ruimte die wordt vrijgemaakt, ook verwarmd worden.
Dinsdag vergadering
De vrijgemaakte ruimte is een voorlopige oplossing, laat de burgemeester van Schaarbeek duidelijk verstaan. 'Een definitieve oplossing moet absoluut van de federale overheid komen', zegt haar kabinetchef, Marc Weber.
Staatssecetaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) roept daartoe dinsdag verschillende bevoegde ministers en de betrokken burgemeesters samen voor een werkvergadering.
Iedereen die betrokken partij is bij de opvang en het onthaal van asielzoekers zal opgeroepen worden om aan de vergadering deel te nemen. Waar en wanneer die dinsdag plaatsvindt, wil het kabinet Courard niet bekend maken.
Volgens de VRT zouden premier Yves Leterme en staatssecretaris voor Asiel- en Migratie Melchior Wathelet de vergadering bijwonen, net als de Brusselse burgemeesters en de Brusselse gouverneur.