De beving van 8,9 op de schaal van Richter deed zich voor om 14.46u lokale tijd (6.46u onze tijd) op 24,4 kilometer onder het aardoppervlak en op zo'n honderd kilometer van de prefectuur Miyagi, op 2,5 uur ten noorden van Tokio.
De beving was zo zwaar dat ze zelfs voelbaar was tot in Peking. Er zijn inmiddels ook meerdere naschokken geweest, een zou zelfs een kracht hebben gehad van 7,4. Na de beving werd meteen een tsunami-alarm afgekondigd, en dat bleek nodig. De kustlijn in het noordoosten werd overspoeld door vloedgolven tot 10 meter hoog. 

Een voorlopige, officiële balans sprak lange tijd van enkele toentallen doden en gewonden, maar aan de kust van Sendai, vlakbij het epicentrum, zijn in de vooravond nog eens twee- tot driehonderd lichamen gevonden. De kuststrook van Sendai staat in brand.
Er is ook sprake van een vermiste passagierstrein en in het noordoosten ging de tsunami aan de haal met een schip. Het vaartuig telde een honderdtal opvarenden. Er is sprake van een 350-tal vermisten. Het is dus zeer waarschijnlijk dat het dodental nog oploopt. 
Kerncentrale heeft gebrand
In het noordoosten van Japan brak vanmiddag brand uit in een van de gebouwen van een kerncentrale. De brand woedde in het turbinegebouw van de centrale van Onagawa in de zwaar getroffen prefectuur Miyagi en is ondertussen geblust. Het bedrijf dat de centrale uitbaat, de Tophoku Electric Power company, zegt dat er geen radioactief materiaal is vrijgekomen.
Op de site in Onagawa en elders in Japan zijn in totaal elf kernreactoren stilgelegd. Bij een kerncentrale in de prefectuur Fukushima, in het noordoosten van het land, is de noodtoestand afgekondigd nadat het koelsysteem van de reactor was uitgevallen. De 2.800 inwoners die in een straal van 2 km wonen, zijn geëvacueerd.
Het koelsysteem is na een stroomstoring door een mechanisch probleem stilgevallen, waardoor er geen koelwater naar de reactorkern kan worden gepompt. De kerncentrale was al stilgelegd na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami, maar de reactorkern blijft warm en koeling is ook na het stilleggen van de centrale noodzakelijk.
De noodtoestand werd afgekondigd om voorbereid te zijn op een worstcasescenario. 'We doen wat we kunnen om de situatie de baas te blijven', aldus een woordvoerder. Er is geen straling vrijgekomen en er is geen direct gevaar.
Modderstromen
In een groot gebied van Miyagi hebben enorme modderstromen woonwijken en bedrijven onder water gezet. De kust van de prefectuur zou overspoeld zijn met een vloedgolf van 10 meter. 

De Japanse televisie bracht beelden van zware schade in de stad Onahama in de prefectuur Fukushima. Te zien was hoe hele gebouwen, auto's en trucks door een vier meter hoge vloedgolf werden weggespoeld. In de prefectuur zouden acht mensen vermist zijn na een grondverschuiving.
In Kamaishi, een stad van de prefectuur Iwate, zijn soortgelijke beelden te zien na een tsunami van 4,20 meter. In Iwate zouden ook bruggen zijn ingestort, net als in de prefectuur Saitama.
Er woedden ook branden in sommige industriële bedrijven zoals Cosmo Oil Co., Sumitomo Metal Industries Ltd. en Nissan Motor Corp.
Raffinaderij in brand nabij Tokio
In Tokio, ongeveer 380 kilometer verderop, daverden de gebouwen op hun grondvesten terwijl de bewoners hun toevlucht op straat zochten. Er vielen talloze gewonden nadat het dak van een conferentiecentrum was ingestort. Zeshonderd studenten woonden een diploma-uitreiking bij in het gebouw. Elders in de stad zijn ook meerdere branden gesignaleerd.
In de stad Iichihara, in de regio van Tokio, is brand uitgebroken in een raffinaderij. In een grote petrochemiefabriek in Shiogama, in de buurt van Sendai, vond een ontploffing plaats. 
Miljoenen zonder elektriciteit
De Japanse premier Naoto Kan bevestigt dat het hele noordoosten van het land zwaar getroffen is. Hij roept de bevolking op om kalm te blijven.
Getuigen melden dat de bevolking overal massaal op straat komt. Het openbaar vervoer is stilgevallen. In de getroffen regio's rijden geen treinen of metro's meer. Internet en vaste telefoonlijnen zouden nog beschikbaar zijn, mobiele telefionie is niet mogelijk. In zes getroffen prefecturen is er eveneens sprake van stroomonderbrekingen. Miljoenen huishoudens zitten zonder elektriciteit. 

Video

Bron: Vmma