Volgens wetenschappers moet Japan zich voorbereiden op een reeks krachtige naschokken de volgende dagen. Die zouden een kracht van 7,0 op de schaal van Richter kunnen hebben.
Experts vrezen dat een nieuwe zware aardschok de reactoren van de kerncentrales Fukushima I en Fukushima II verder kan beschadigen, terwijl technici druk in de weer zijn om een mogelijke meltdown te verhinderen.
Meer dan 10.000 doden
In de Japanse provincie Miyagi zijn mogelijk meer dan 10.000 mensen om het leven gekomen bij de vernietigende aardbeving en tsunami van twee dagen geleden.
"Ik twijfel er niet aan" dat het aantal doden boven de 10.000 zal liggen, zo citeerde de Japanse openbare omroep NHK politiechef Takeuchi Naoto. Miyagi werd het hardst getroffen door de aardbeving, die een kracht van 8,9 had.
 Uit de laatste officiële balans van de politie blijkt dat de ramp al zeker aan 900 mensen het leven heeft gekost. Er worden ook nog altijd 642 mensen vermist en er vielen 1.570 gewonden.
Er kon geen contact gelegd worden met de ongeveer 10.000 bewoners van de gemeente Minamisanriku in Miyagi. Het leger ontdekte in de havenstad Rikuzentakata ook nog eens 300 à 400 lijken.
Die doden werden nog niet opgenomen in het officiële communiqué van de politie. Op die lijst staan alleen de namen van geborgen en geïdentificeerde doden.
Massale hulpverlening
De Japanse reddingsdiensten hebben sinds de aardbeving en tsunami vrijdag meer dan 12.000 mensen gered. Meer dan 50.000 militaire hulpverleners zijn momenteel actief en dat aantal zal worden verdubbeld. Daarnaast zijn tweeduizend politieagenten, elfhonderd brandweerunits en tweehonderd medische teams op de been.
De overheid probeert voedsel, water en dekens naar de rampgebieden te sturen. Dat gaat moeilijk over de weg, zodat de voorraden via de lucht en over zee worden getransporteerd
Krachtige naschok in Tokyo
Twee dagen na de verwoestende aardbeving en tsunami heeft een krachtige naschok zondag de Japanse hoofdstad Tokyo getroffen.
De naschok had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter en deed hoge gebouwen wankelen. Het epicentrum lag 207 kilometer ten oosten van Tokyo, voor de kust van het grootste Japanse eiland Honshu.
Het meteorologisch agentschap van Japan heeft zondag het tsunami-alarm voor de Japanse kusten aan de Stille Oceaan opgeheven. Seismologen waarschuwen echter voor zware naschokken in de loop van de komende dagen.
Aardbeving had kracht van 9,0
Het meteorologisch agentschap in Tokyo liet intussen weten dat de destructieve aardbeving die Japan vrijdag trof een kracht van 9,0 op de schaal van Richter had. Eerder had de dienst de aardbeving een kracht van 8,8 toegedicht, terwijl de Amerikaanse seismologen 8,9 hadden gemeten.
De aardbeving, de krachtigste ooit in Japan, werd gevolgd door een tsunami die op sommige plaatsen tot tien meter hoog was en hele dorpen overspoelde en vernielde.

Een volledig dossier over deze aardbeving en tsunami vind u bij dossiers ( rechts van deze blogsite) met name van de krant  de Standaard