De sneeuwbuien die donderdag over ons land trekken, kunnen erg gladde wegen veroorzaken. Vooral in de Ardennen worden problemen verwacht. Om chaos te vermijden grijpt de Waalse regering preventief in en moeten zware vrachtwagens aan kant blijven. Het verbod geldt zowel voor de snelwegen als voor de gewone wegen. De transportfederatie Febetra liet al weten dat de maatregel volgens hen buiten proportie is. Volgens het Agentschap van Wegen en Verkeer kan de maatregel wel tot extra druk leiden op Vlaamse wegen.
Strooidiensten
De strooidiensten van het agentschap staan klaar om op alle gewest- en autosnelwegen te strooien. Ook de Civiele Bescherming is stand-by om bij te springen in geval van zware sneeuwproblemen.
Vooral in de provincie Luxemburg zouden interventies nodig kunnen zijn. In Vlaanderen verwacht de Civiele Bescherming niet meteen grote sneeuwproblemen, 'maar de operationele eenheden van Brasschaat, Liedekerke en Jabbeke kunnen meteen uitrukken in geval van incidenten of noodsituaties'.

Sneeuw in het hele land

Ten zuiden van Samber en Maas sneeuwt het al, later op de dag zal er in het hele land winterse neerslag vallen. Het record is wellicht weggelegd voor de Ardennen. Daar wordt 20 centimeter verwacht. Onnodig te zeggen dat het er erg glad kan worden. 

Verwacht wordt dat de avondspits erg moeilijk zal verlopen als gevolg van de winterse buien. Vanavond en vannacht vriest het overal en er valt nog regelmatig sneeuw of smeltende sneeuw bij minima tussen –1 graad aan zee tot –8 graden in de Ardennen.
Verkeersellende
Het was niet wachten op de sneeuw  om de wegen gevaarlijk glad te maken. Vanmorgen gebeurden er al verscheidene ongevallen. In de meeste gevallen ging het om aanrijdingen met stoffelijke schade. Twee personen raakten lichtgewond.
Vrijdag
Morgen staat er een ijsdag op het programma. Het vriest dus ook overdag, de maxima variëren van –6 graden in de Ardennen tot het vriespunt aan zee. De zon komt regelmatig tevoorschijn, al blijft het toch uitkijken voor een lokale sneeuwbui.

Zaterdag trekt de hemel snel dicht, gevolgd door sneeuw. Omdat het een hele dag blijft vriezen, kan er zich een aanzienlijk sneeuwtapijt vormen.

EXTERNE LINKS