Het is sinds gisteren hevig aan het regenen en waaien. Op zee heeft het afgelopen nacht zelfs gestormd. Weerman David Dehenauw verwachtte gisteravond een storm tussen 9 en 10 beaufort, met hoge golven en witte schuimkoppen als gevolg.

'In het binnenland zijn donderdag rukwinden tot 90 km per uur gemeten', zei Dehenauw. 'Maar de wind is aan het draaien naar het zuidwesten, wat meestal grotere risico's inhoudt dan een zuidenwind.'

Ook vandaag, morgen en overmorgen blijft het hard waaien. 'Vandaag krijgen we plaatselijk misschien nog windsnelheden van 6 beaufort, zaterdag en zondag wat minder. Er wordt in totaal tot 40 liter neerslag per vierkante meter verwacht in het centrum van het land.'

Op basis van die gegevens waarschuwt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voor overstromingsgevaar. Vooral langs de kleinere waterlopen in gebieden waar de bodem al verzadigd is door de neerslag van de afgelopen dagen. Met name het Denderbekken, het Bovenscheldebekken en het Zennebekken lopen risico, meer bepaald in het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen. De VMM raadt inwoners van overstromingsrisicogebieden aan de nodige maatregelen te treffen om de schade te beperken.

Het gaat om een storing die van het zuidwesten naar het noordoosten door ons land trekt en blijft hangen, waardoor ze helemaal uitregent over een groot stuk van het land. Volgende week gaat de wind weer liggen. 'Het wordt kouder, droger en rustiger', zegt Dehenauw. 
De situatie kan op de voet gevolgd worden op de websitewww.overstromingsvoorspeller.be.