Welkomstwoordje

Welkom in ons Hoekje !!!
We hopen dat je hier een aangename verpozing vind en je je niet zal vervelen. Geniet er van.
Hoe werkt de pps ?
Bij dia`s als Dagboek van een hond en Liefdesgeschiedenis :
om die te laten afspelen ga je even naar de blogarchief en klik je daar op de link van de dia`s die je wil zien .
Gastenboek
Onderaan rechts , onder music oldies vind je een gastenboek
waar je je opmerkingen kan plaatsen wat je van deze blog vind,
of als je een vraag of iets anders wil kribbelen. Ga je gang.
Zoekmachine
Als je nog een beetje verder naar beneden gaat vind je ook onderaan rechts een google-zoekmachine waarmee je dus op het net kan surfen.
Nog een beetje verder naar onder vind je een zoekmachine waarmee je kan vertalen.
Volgen
Vlak daaronder, eveneens links, zie je dat je je als volger van het blog kan opgeven Meer uitleg hierover later.
Travel Talk
Is daar vlak onder. Daarmee kan je ook volgers en eigenaars van andere blogs vinden over de hele wereld. Je moet jezelf dan wel even aanmelden.
Share it
Daarmee kan je artikels delen of video`s op je facebook of Twitter.

Veel plezier !!

waarschuwing
Zoals je zal zien komen in dit blog niet alleen leuke artikelen en amusement aan bod, maar ook ernstige onderwerpen en dringende oproepen!!
Wij, die het goed hebben in ons dagelijks bestaan, laat ons onze ogen niet sluiten voor hen die grote nood kennen
en laat ons daar samen, waar we kunnen en hoe we kunnen ,
een uitgestoken hand bieden.
Al is het maar het tekenen van een petitie of het aanklagen van onrecht... Verspreid het, opdat ook de stem, de hulproep van deze mensen gehoord wordt... !
Dank u wel !!

sunwoef

donderdag 29 december 2011

Syndroom van Ehlers-Danlos of losse-huid-ziekte

Syndroom van Ehlers-Danlos of losse-huid-ziekte
ehlers-danlos


Het syndroom van Ehlers-Danlos is een zeldzame erfelijke bindweefselaandoening waarbij de gewrichten ongewoonflexibel zijn, de huid zeer elastisch is en de weefsels kwetsbaar zijn.
Het syndroom van Ehlers-Danlos wordt veroorzaakt door een afwijking in een van de genen die de aanmaak van bindweefsel reguleren. Er bestaan verscheidene vormen (waarvan de ernst sterk kan variëren) die allemaal een ander gen betreffen en enigszins verschillende veranderingen veroorzaken. Als gevolg hiervan is het bindweefsel bijzonder kwetsbaar, wat problemen in gewrichten en botten veroorzaakt en inwendige organen kan verzwakken.
Kinderen met het syndroom hebben gewoonlijk zeer flexibele gewrichten. Bij sommige kinderen ontstaan kleine harde ronde knobbeltjes onder de huid, een bochel met een abnormale kromming van de wervelkolom (kyfoscoliose) of platvoeten. De huid kan een aantal centimeters worden opgerekt maar keert na loslating weer terug in de normale positie.
Door het syndroom van Ehlers-Danlos kan het lichaam anders dan normaal op verwondingen reageren. Lichte verwondingen kunnen brede, gapende wonden tot gevolg hebben. Hoewel deze wonden meestal niet hevig bloeden, laten ze brede littekens achter. Verstuikingen en ontwrichtingen doen zich gemakkelijk voor.
Bij een klein aantal kinderen met het syndroom van Ehlers-Danlos stolt het bloed slecht. Kleine bloedende wonden zijn soms moeilijk te stelpen.
De darmen kunnen door de buikwand (hernia) naar buiten puilen en in de darm kunnen abnormale uitstulpingen (divertikels) ontstaan. In zeldzame gevallen ontstaat een bloeding of een scheur (perforatie) in de kwetsbare darmwand.
Een zwangere vrouw met het syndroom van Ehlers-Danlos heeft een risico van een vroeggeboorte. Als het ongeboren kind het syndroom heeft, kunnen de vliezen die het omhullen breken voordat het kind volgroeid is (voortijdig breken van de vliezen). Bij een moeder of baby met het syndroom kunnen voor, tijdens of na de bevalling ernstige bloedingen optreden.
De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en de uitslag van een lichamelijk onderzoek. De arts kan de diagnose van sommige vormen van het syndroom van Ehlers-Danlos bevestigen door een huidmonster onder een microscoop te onderzoeken.
BEHANDELING EN PROGNOSE
Voor het syndroom van Ehlers-Danlos bestaat geen genezing. Evenmin kunnen de afwijkingen in het bindweefsel worden gecorrigeerd. Verwondingen kunnen worden behandeld, maar wonden kunnen moeilijk te hechten zijn omdat de hechtingen gemakkelijk losscheuren uit het kwetsbare weefsel. Wonden kunnen doorgaans gemakkelijker worden gesloten met tape of speciale huidlijm, maar daarbij ontstaan ook littekens.
Er moeten speciale maatregelen worden genomen om verwondingen te voorkomen. Zo kunnen kinderen met een ernstige vorm van het syndroom beschermende kleding en knie- en elleboogbeschermers dragen. Bij operaties moeten speciale technieken worden toegepast om het risico van verwondingen te verkleinen en moet een toereikende hoeveelheid bloed beschikbaar zijn voor transfusie.
Ondanks de vele, zeer verschillende complicaties die zich bij mensen met het syndroom van Ehlers-Danlos kunnen voordoen, is hun levensverwachting in de meeste gevallen normaal. Bij enkele mensen met één specifieke vorm van het syndroom kunnen complicaties (meestal bloedingen) echter dodelijk zijn.

Geen opmerkingen: