Welkomstwoordje

Welkom in ons Hoekje !!!
We hopen dat je hier een aangename verpozing vind en je je niet zal vervelen. Geniet er van.
Hoe werkt de pps ?
Bij dia`s als Dagboek van een hond en Liefdesgeschiedenis :
om die te laten afspelen ga je even naar de blogarchief en klik je daar op de link van de dia`s die je wil zien .
Gastenboek
Onderaan rechts , onder music oldies vind je een gastenboek
waar je je opmerkingen kan plaatsen wat je van deze blog vind,
of als je een vraag of iets anders wil kribbelen. Ga je gang.
Zoekmachine
Als je nog een beetje verder naar beneden gaat vind je ook onderaan rechts een google-zoekmachine waarmee je dus op het net kan surfen.
Nog een beetje verder naar onder vind je een zoekmachine waarmee je kan vertalen.
Volgen
Vlak daaronder, eveneens links, zie je dat je je als volger van het blog kan opgeven Meer uitleg hierover later.
Travel Talk
Is daar vlak onder. Daarmee kan je ook volgers en eigenaars van andere blogs vinden over de hele wereld. Je moet jezelf dan wel even aanmelden.
Share it
Daarmee kan je artikels delen of video`s op je facebook of Twitter.

Veel plezier !!

waarschuwing
Zoals je zal zien komen in dit blog niet alleen leuke artikelen en amusement aan bod, maar ook ernstige onderwerpen en dringende oproepen!!
Wij, die het goed hebben in ons dagelijks bestaan, laat ons onze ogen niet sluiten voor hen die grote nood kennen
en laat ons daar samen, waar we kunnen en hoe we kunnen ,
een uitgestoken hand bieden.
Al is het maar het tekenen van een petitie of het aanklagen van onrecht... Verspreid het, opdat ook de stem, de hulproep van deze mensen gehoord wordt... !
Dank u wel !!

sunwoef

zondag 20 november 2011

Zwerfhonden in Oekraïne: de feiten

Enkele weken gelezen was op Dierengazet te lezen dat de UEFA Oekraïne sponsort om in het kader van het EK 2012 zwerfhonden van de straat te ruimen. Dit gebeurt echter op verschrikkelijke manieren en meteen ontstond zwaar protest. Om een stand van zaken bij te houden, heeft Dierengazet deze pagina opgericht. Alle nieuws omtrent de zwerfhonden in Oekraïne kan u hier terugvinden. Bovendien kan u op deze webstek uw ongezouten mening over de hele zaak posten. 


ZWERFHONDENPOPULATIEIn Oekraïne leven naar schatting honderdduizenden honden het vagebondenbestaan. Vooral in Kiev lopen de straten vol zwervertjes. De oorzaak van het probleem ligt grotendeels bij de bevolking zelf. De mensen willen een hondje, daarna willen ze eens puppies, er komt een nestje en als de pups groot zijn, dumpen de mensen ze op straat. De dieren zijn niet gecastreerd of gesteriliseerd en algauw komen daar weer pups van. De zwerfdieren vormen roedels (dat is in wezen wat de hond doet, want het is een sociale soort), waar weer pups in geboren worden. Voeg daar het aantal huishonden bij dat niet gesteriliseerd/gecastreerd is (die ook af en toe een bezoekje krijgen van de thuisloze honden) en weer een nestje werpt en je begrijpt al gauw hoe men aan zo'n monstergetallen komtNiet iedereen schuldigUiteraard geldt dit niet voor de volledige Oekraïense bevolking, maar ook diegenen die goed voor hun dieren zorgen en verantwoord met hen omgaan, betalen de prijs voor het hoge aantal zwerfhonden. Dat zal verder in het artikel blijken. De dieren moeten bovendien elke dag aan hun kostje geraken en veroorzaken overlast bij de bevolking (die eigenlijk voor een groot deel aan de grondslag van het probleem ligt). Er zijn gevallen bekend waarbij roedels agressief werden en eten stalen van mensen op straat. Ondanks het feit dat de dieren hier eigenlijk niets aan kunnen doen, is er bitter weinig hulp van de overheid. Sterker nog, zij grijpen terug naar barbaarse methodes om van het zwerfhondenprobleem af te geraken. 
OPRUIMINGNormaal gezien wordt een overlast aan zwerfdieren opgelost via de methode Collect, Neuter, Vaccinate en Release (CNVR), waarbij de dieren gevangen, gesteriliseerd, gevaccineerd en weer vrijgelaten worden. Op die manier dunt de populatie op termijn uit omdat de dieren niet vruchtbaar meer zijn. In Oekraïne heerst echter corruptie en past men deze methode niet toe. Het is namelijk zo dat lokale ambtenaren per 'opgeruimde' hond een bedrag toegekend krijgen. Het is dus een gemakkelijke manier om geld te verdienen.
 CorruptieHoe halen ze zoveel mogelijk geld binnen zonder veel uit te geven? Teams worden de straat opgestuurd om zo veel mogelijk honden te doden. Dit kan door hen te vergiftigen, dood te knuppelen of levend te verbranden. Die methodes kosten de overheid amper iets en per gedode hond steken de ambtenaren een som geld in hun zakken. Dit gaat zelfs ten koste van de huisdieren. Mensen die een eigen hond hebben waar ze goed voor zorgen en die in de meeste gevallen gesteriliseerd is, geraken vaak hun viervoeter kwijt aan de opruimingsteams. Zo zijn gevallen bekend van mensen die een avondwandeling maken met hun huisdier, waarbij het in contact komt met vergif en ettelijke uren later een vreselijke dood sterft. De overheid ontkent dit in alle talen, maar dierenwelzijnsorganisatie Naturewatch kon bewijzen verzamelen die aantoonden dat de 'asielen' in de steden aan de grondslag liggen  van de vergiftigingen.

 EKVoorheen kregen deze praktijken weinig media-aandacht, maar in het kader van het komende EK voetbal in 2012 kwam het probleem weer opduiken. Zo bleek dat de UEFA 9.000 euro sponsort aan Oekraïne om het zwerfhondenprobleem op te doeken. Het zou namelijk ondenkbaar zijn dat de duizenden voetbalfans die naar Oekraïne zullen afzakken  in 2012, in aanraking zouden komen met de zwerfdieren. Het doden gaat dus door, nog eens extra gesponsord door de UEFA. Vooral Kiev is een groot slachtveld, maar ook andere steden als Kharkiv, Donetsk en Lviv passen deze barbaarse methodes toe.
 
EUROPAOekraïne is geen lid van de Europese Unie, maar wel van OIE (World Organisation for Animal Health). Bovendien werd in 2006 de wet dierenbescherming aangenomen, dus zijn de opruimingen in feite illegaal. Waarom wordt hier dan niets aan gedaan vanuit de EU? Volgens hen kunnen ze niet veel druk zetten omdat Oekraïne geen EU-lidstaat is, maar het lidmaatschap van OIE alsook de geldende wet dierenbescherming zouden voldoende moeten zijn om het bestuur ginds zwaar op het matje te roepen. Toch begint door het grote protest hier en daar toch verzet tegen Oekraïne te ontstaan.
  


INITIATIEVEN EN HULPORGANISATIES
Meer info over hoe u kan helpen is telkens te vinden op deze websites

    - Naturewatch (www.naturewatch.eu)
Een groot deel van de wanpraktijken die aan het licht kwamen, zijn verzameld door Naturewatch, een Britse dierenwelzijnsorganisatie. Zij publiceerden een rapport genaamd 'Ukraine Is Not Ready' (LINK:). Daarin staat onder meer een opsomming van gebeurtenissen waaruit blijkt dat Naturewatch samen met lokale hulporganisaties tevergeefs een duurzaam en diervriendelijk zwerfhondenbeleid wilde samenstellen, maar telkens geblokkeerd werd door de overheid. Vaak is er geen interesse in het probleem, wordt er gelogen of worden oplossingen doodgezwegen. Bovendien publiceert Naturewatch op haar website betalingsbewijzen waaruit blijkt dat hondenasielen grote hoeveelheden vergif aankopen. De organisatie kon ook aantonen dat het asiel in Kiev 1,2 miljoen dollar heeft ontvangen, terwijl de honden enkel brood te eten krijgen. Waar gaat het geld dan naartoe? Hoogstwaarschijnlijk is een groot deel van het bedrag blijven kleven aan ambtenaarshanden.
Op de site van Naturewatch is meer info en beeldmateriaal over de zwerfhonden in Oekraïne en hun penibele situatie terug te vinden. Daarnaast kan men er regelmatig updates lezen. 
     Animal Foundation Platform (www.animalfoundationplatform.nl)
Animal Foundation Platform is een onafhankelijk platform voor ruim 100 Nederlandse organisaties die zich inzetten voor zwerfhonden en zwerfkatten in het buitenland. Deze organisaties doen dit o.a. door het helpen van buitenlandse asielen, het geven van educatie, het ondersteunen van educatie- en voorlichtingscampagnes ter plaatse, het uitvoeren van sterilisatie en castratie en het op kleine schaal emigreren van honden. 
    Walk4Dogs (www.walk4dogs.nl)
Walk4Dogs zamelt geld in via gesponsorde wandelingen om honden in nood te helpen. Ook voor de honden in Oekraïne zetten zij hun beste beentje voor. Zo zullen wandelaars  Noud, Guido en Bas op 16 december van Plombières naar Houffalize lopen, een loodzware tocht van 110 Km door de Belgische Ardennen. Zij laten zich sponsoren en de opbrengst daarvan gaat naar de honden in Oekraïne. 

Meer info over hoe u kan helpen is telkens te vinden op deze websites
UPDATE:
EU weigert Oekraïense President
BRUSSEL – Viktor  Yanukovych, president van Oekraïne, werd in oktober door de Europese Unie geweigerd voor een Europese Topvergadering. Dierenwelzijnsorganisatie Naturewatch had haar rapport 'Ukraine is not Ready' ingediend bij verschillende Eurocommissarissen, parlementsleden en het OIE. Het was de bedoeling om de vreselijke praktijken rond zwerfhonden aan te kaarten, en het lijkt alsof de EU eindelijk met de vuist op tafel slaat door Yanukovych uit te sluiten. Radoslaw Sikorski, Poolse Minister van Buitenlandse Zaken: "De Europese Unie is origineel gesticht als een economische unie, maar vandaag de dag is het een gemeenschap met sterke waarden. Als een bepaald land dan denkt het privilege te hebben om handel met ons te drijven, maar de Europese waarden niet na te leven, is dat land verkeerd.”
De vergadering zou Oekraïne toelaten vrij handels- en visaverkeer in de EU te hebben. De deal zou afgerond worden eind 2011. Twee dagen voor de vergadering werd Yanukovych echter op de hoogte gebracht dat die vergadering niet meer doorgaat.

Geen opmerkingen: