
Bij het vervoer van gevaarlijke stoffen dient de vervoerder over een veiligheidsadviseur te beschikken. Ook de 'eigen rijder' ontkomt daar niet aan. Opvallend is dat de 'eigen rijders' van gevaarlijke stoffen het doorgaans goed voor elkaar hebben.
Suzy Willemsen van SafetyNet Consultants: "Voor het opmaken van het ADR jaarverslag van de 'eigen rijder' controleren we verschillende documenten zoals het ADR certificaat, vrachtdocumenten, verzekering, lijst inhoud ADR koffer e.d. Wat dan opvalt is dat wij bij de 'eigen rijder' maar zelden iets op te merken hebben. Hij of zij heeft de zaken vaak netjes geregeld. Ik realiseer mij dat dit beeld wellicht vertekend is, daar juist de chauffeurs die het goed geregeld willen hebben zich ook bij ons hebben aangemeld, maar het geeft wel aan dat de ADR-regels door menig 'eigen rijder' serieus genomen worden."
Ondanks dat de 'eigen rijder' het duidelijk 'volgens de regels' voor elkaar heeft, worden ook verbeterpunten genoteerd. Het nut van een veiligheidsadviseur bewijst zich regelmatig. Helaas wordt nog steeds gedacht, dat wanneer de opdrachtgever over een veiligheidsadviseur beschikt, de 'eigen rijder' automatisch geen adviseur nodig heeft. Dat is echter niet zo. De ADR is daar duidelijk over.
De afgelopen jaren zag het bedrijf het aantal 'eigen rijders' bij de opdrachtgevers flink toenemen. "Daar zijn we uiteraard blij mee", reageert Suzy Willemsen "Dat betekent dat de ADR serieus wordt genomen en dat komt dan weer de algemene veiligheid ten goede."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten