Welkomstwoordje

Welkom in ons Hoekje !!!
We hopen dat je hier een aangename verpozing vind en je je niet zal vervelen. Geniet er van.
Hoe werkt de pps ?
Bij dia`s als Dagboek van een hond en Liefdesgeschiedenis :
om die te laten afspelen ga je even naar de blogarchief en klik je daar op de link van de dia`s die je wil zien .
Gastenboek
Onderaan rechts , onder music oldies vind je een gastenboek
waar je je opmerkingen kan plaatsen wat je van deze blog vind,
of als je een vraag of iets anders wil kribbelen. Ga je gang.
Zoekmachine
Als je nog een beetje verder naar beneden gaat vind je ook onderaan rechts een google-zoekmachine waarmee je dus op het net kan surfen.
Nog een beetje verder naar onder vind je een zoekmachine waarmee je kan vertalen.
Volgen
Vlak daaronder, eveneens links, zie je dat je je als volger van het blog kan opgeven Meer uitleg hierover later.
Travel Talk
Is daar vlak onder. Daarmee kan je ook volgers en eigenaars van andere blogs vinden over de hele wereld. Je moet jezelf dan wel even aanmelden.
Share it
Daarmee kan je artikels delen of video`s op je facebook of Twitter.

Veel plezier !!

waarschuwing
Zoals je zal zien komen in dit blog niet alleen leuke artikelen en amusement aan bod, maar ook ernstige onderwerpen en dringende oproepen!!
Wij, die het goed hebben in ons dagelijks bestaan, laat ons onze ogen niet sluiten voor hen die grote nood kennen
en laat ons daar samen, waar we kunnen en hoe we kunnen ,
een uitgestoken hand bieden.
Al is het maar het tekenen van een petitie of het aanklagen van onrecht... Verspreid het, opdat ook de stem, de hulproep van deze mensen gehoord wordt... !
Dank u wel !!

sunwoef

dinsdag 25 januari 2011

'BLOG 27.GAIA HEEFT OPLOSSING DUIVENOVERLAST.', een blogbericht van dieremishandelingstinkt op Netlog

'BLOG 27.GAIA HEEFT OPLOSSING DUIVENOVERLAST.', een blogbericht van dieremishandelingstinkt op Netlog


Blog / BLOG 27.GAIA HEEFT OPLOSSING DUIVENOVERLAST.

5 dagen geleden om 21:54 door Henri De Decker
GAIA's campagne voor
diervriendelijke oplossingen bij duivenoverlast
updates & historiek

FEITEN

Verwilderde duiven veroorzaken heel wat overlast: gebouwen en straten worden bevuild met duivenuitwerpselen. De schoonmaak -en reparatiekosten kunnen hoog oplopen. Er zijn dan ook veel mensen die de aanwezigheid van duiven niet echt op prijs stellen. Anderzijds hechten heel wat mensen belang aan de aanwezigheid van de stadsduiven. Veel oudere stadsbewoners zijn blij dat ze 'hun' duiven kunnen voederen.

Dweilen met de kraan open

Vele gemeenten willen niet inzien dat ze te kampen hebben met een probleem. Ze doen alsof er niets aan de hand is. Zo breidt de duivenpopulatie zich uit met nog meer overlast tot gevolg. Sommige inwoners gaan daarom over tot illegale maatregelen. Ze schieten de duiven dood of leggen gif.Gemeenten trachten het probleem van overlast op te lossen door de duiven te verjagen. Het is niet evident om duiven te verplaatsen. Dit heeft trouwens, als het lukt, slechts een tijdelijk effect.

Het is geen oplossing maar enkel een verplaatsing van het probleem. De duiven zullen zich elders in de buurt vestigen en daar overlast veroorzaken. Het is dus geen duurzame oplossing.

Vele duiven worden gevangen.

De niet-geringde verwilderde duiven worden gedood door vergassing. De geringde duiven worden in theorie terug bezorgd aan de eigenaars. Maar duivenmelkers willen vaak hun verloren gevlogen duiven niet terug, want een verdwaalde duif is waardeloos voor wedstrijden.Deze dieren worden dan gedood.Hoe moet het wel?

De gemeente pakt het probleem diervriendelijk aan door het plaatsen van duiventillen waar de eieren vervangen worden door gipseieren. De duiven worden alleen nog gevoederd in de duiventillen. Gecombineerd met een voederverbod voor duiven op andere plaatsen, is dit de enige efficiënte en diervriendelijke oplossing voor het duivenprobleem. Een goed uitgewerkte campagne met duiventillen én een sensibiliseringscampagne voor inwoners speelt een belangrijke rol in het verminderen van het aantal verwilderde duiven. De gemeenten raken zo uit de kostelijke vicieuze cirkel van vangen en doden en schoonmaken.GAIA IN ACTIE

GAIA probeert in overleg met de gemeentebesturen een diervriendelijk en efficiënt beleid uit te werken. GAIA wijst gemeentebesturen er op dat het doden van overtollige duiven zeer dieronvriendelijk is en bovendien compleet nutteloos. De beste oplossing is om te kiezen voor gecontroleerde duiventillen. Daar en enkel daar moeten de duiven gevoederd worden. Door de eieren systematisch te vervangen door gipsen eieren kan de populatie onder controle gehouden worden. GAIA heeft al enkele gemeenten van deze diervriendelijke en duurzame aanpak kunnen overtuigen, met name Kortrijk, Namen en Antwerpen.

> Lees hoe onze duivencampagne stap voor stap vruchten afwerpt.
duiven

Winter 2008
Schepen voor Dierenwelzijn Luc Bungeneers van Antwerpen beslist na overleg met GAIA, vogel- en dierenbescherming vzw Socio en de Landelijke Werkgroep Duivenoverlast om geen duiven meer weg te vangen of te euthanaseren. In plaats daarvan zullen er meer duiventillen geplaatst worden.

Herfst 2008
In Sint-Truiden wordt de laatste hand gelegd aan de duiventil. Zodra er vrijwilligers gevonden zijn, wordt de til opengesteld voor de duiven. Wetteren toont interesse voor het duiventilproject.

Lente 2007
Antwerpen plaatst een tweede duiventil op het dak van de Stadsschouwburg.

Lente 2006
In Antwerpen wordt een duiventil geplaatst. Provincie Limburg werkt samen met de Monumentenwacht aan een globaal ethisch actieplan. Bedoeling is om de dieronvriendelijke praktijken uit het verleden te vervangen door een diervriendelijke en duurzame oplossing. Oudenaarde daarentegen heeft het nog niet zo goed begrepen en knalt de duiven uit de lucht.

Winter 2005
Namen gaat in op de vraag van GAIA en plaatst een duiventil.

Zomer 2005
De duiventil in Kortrijk is een feit. Ook Mechelen, Ninove, Dendermonde, Vilvoorde en Wervik tonen interesse.

Winter 2004
Ook Bredene is bereid om een duiventil te plaatsen.

Herfst 2004
Na Antwerpen beslist nu ook Kortrijk om een duiventil te plaatsen. Mechelen daarentegen wil de raad van GAIA niet opvolgen en besluit de duiven te vergassen om daarna te verwerken tot dierenmeel.

Zomer 2004
Na elk jaar zo’n 10.000 duiven te hebben vergast, is het Antwerpse stadsbestuur tot de conclusie gekomen dat het doden van duiven niet efficiënt is om de populatie in te perken. Op aandringen van GAIA zal Antwerpen naar het voorbeeld van Basel een duiventil plaatsen.

Herfst 2003
Mechelen kampt met een overpopulatie van duiven en wil ze laten vergassen. Ook Lier broedt op een dieronvriendelijk plan om de duivenoverlast aan te pakken. GAIA eist een diervriendelijke aanpak en wijst op het systeem van duiventillen, een succesvolle methode die toegepast wordt in Basel en ParijsOok in Limburg hebben ze de boodschap goed begrepen. Samen met GAIA werkt de Limburgse Monumentenwacht een globaal actieplan uit.

U IN ACTIE

Bestrijdt uw stad een teveel aan duiven op een dieronvriendelijke manier? Vraag uw burgemeester om een duiventil te plaatsen. Stads- of gemeentediensten kunnen desgewenst contact opnemen met GAIA. Wij bezorgen hen een informatiepakket boordevol nuttige informatie.

RAPPORTEN

Plan goed duivenbeleid, GAIAhttp://www.gaia.be/ned/downloads/rapporten/pla...

Duiven in de stad, Universiteit Utrecht 2001

Control or delete. Vergelijkend onderzoek naar de mogelijkheden ter vermindering van stadsduivenoverlast, bureau Stadsnatuur Rotterdam 2000

Brochure duivenoverlast, Rijksdienst voor de monumentenzorg

Geen opmerkingen: