'De algemene trend is er een van stabilisering of zelfs een lichte daling van het waterpeil', aldus Jean Compère van het crisiscentrum. Maar op de grote waterlopen zoals Maas, Samber en Ourthe wordt de piek pas in de loop van de volgende uren verwacht, voegt hij toe.
Het peil van de Viroin gaat stilaan omlaag. Het stijgende peil van deze waterloop leidde vrijdag tot zware overstromingen in de provincie Namen, vooral in Couvin en omstreken.
Er wordt vanaf zaterdagmiddag nieuwe regen voorspeld.
In Lessive en Balvaux, in de provincie Namen, zal de brandweer van Rochefort dit weekend zowat 4.000 zakjes met drinkwater uitdelen. De drinkwaterputten zijn er vervuild geraakt na de overvloedige regenval.
Aanhoudende regen en smeltende sneeuw zetten het zuiden van het land sinds donderdagavond blank. De overstromingen eisten al drie doden.
Vlaanderen
Het waterpeil van de Vlaamse waterlopen zal zaterdag waarschijnlijk stijgen, omdat er enkele neerslagzones over Vlaanderen trekken. Er worden de komende 24 uur evenwel geen kritieke overstromingen verwacht, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij.
Het waterpeil van de Maas is in Lanaken gestegen tot 46,66 meter, ruim een meter boven het waakpeil. Vrijdag werd al beslist het veerpont tussen Meeswijk (Maasmechelen) en het Nederlandse Berg uit de Maas te nemen.
De weg naar het gehucht Herbricht in Lanaken is sinds vrijdagavond afgesloten door het hoge waterpeil van de Maas. De civiele bescherming komt zaterdagnamiddag extra pompen plaatsen om het overtollige water van de Ziepbeek in Maasmechelen weg te pompen. 'In Herbricht zit nog een negental bewoners. Voorlopig zijn er nog geen evacuaties gebeurd', vertelt de Maasmechelse brandweercommandant Jurgen Pass.
In het Demerbekken is het binnenbekken van Schulen sinds donderdagavond aan het vullen. Ook het wachtbekken te Webbekom en het wachtbekken op de Velpe in Hoeleden worden gevuld. Het peil van de Winge te Rotselaar stijgt nog zeer licht.
In het Dijlebekken treedt de Dijle zelf momenteel op verscheidene plaatsen op het traject stroomopwaarts van Leuven buiten haar oevers; de vulling van het wachtbekken van Egenhoven werd ondertussen terug beëindigd.