Welkomstwoordje

Welkom in ons Hoekje !!!
We hopen dat je hier een aangename verpozing vind en je je niet zal vervelen. Geniet er van.
Hoe werkt de pps ?
Bij dia`s als Dagboek van een hond en Liefdesgeschiedenis :
om die te laten afspelen ga je even naar de blogarchief en klik je daar op de link van de dia`s die je wil zien .
Gastenboek
Onderaan rechts , onder music oldies vind je een gastenboek
waar je je opmerkingen kan plaatsen wat je van deze blog vind,
of als je een vraag of iets anders wil kribbelen. Ga je gang.
Zoekmachine
Als je nog een beetje verder naar beneden gaat vind je ook onderaan rechts een google-zoekmachine waarmee je dus op het net kan surfen.
Nog een beetje verder naar onder vind je een zoekmachine waarmee je kan vertalen.
Volgen
Vlak daaronder, eveneens links, zie je dat je je als volger van het blog kan opgeven Meer uitleg hierover later.
Travel Talk
Is daar vlak onder. Daarmee kan je ook volgers en eigenaars van andere blogs vinden over de hele wereld. Je moet jezelf dan wel even aanmelden.
Share it
Daarmee kan je artikels delen of video`s op je facebook of Twitter.

Veel plezier !!

waarschuwing
Zoals je zal zien komen in dit blog niet alleen leuke artikelen en amusement aan bod, maar ook ernstige onderwerpen en dringende oproepen!!
Wij, die het goed hebben in ons dagelijks bestaan, laat ons onze ogen niet sluiten voor hen die grote nood kennen
en laat ons daar samen, waar we kunnen en hoe we kunnen ,
een uitgestoken hand bieden.
Al is het maar het tekenen van een petitie of het aanklagen van onrecht... Verspreid het, opdat ook de stem, de hulproep van deze mensen gehoord wordt... !
Dank u wel !!

sunwoef

vrijdag 10 december 2010

TROS Opgelicht?!: December: pas op voor online zwendel!

TROS Opgelicht?!: December: pas op voor online zwendel!

http://www.opgelicht.nl/index.php?id=nieuwsbericht&no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=1211&tx_ttnews[backPid]=9&cHash=452254913dfb37499b7da2eb8199b922

Rondom de feestdagen gebruiken veel mensen het internet om te shoppen, een reis te boeken of gewoon rond de surfen. Hier maken internetcriminelen dankbaar gebruik van, door juist in deze tijd van het jaar extra actief te zijn.Op welke manier doen zij dat en hoe kunt u zich tegen de praktijken van deze cyberboeven wapenen? Beveiliginsbedrijf McAfee stelde een lijst op van de twaalf meest gevaarlijke online zwendels. 

1. De iPad aanbieding
Oplichters verspreiden veel nep-aanbiedingen voor gratis iPads of andere populaire waardevolle electronica. In de aanbieding wordt een gratis iPad beloofd als u een ander product koopt. Hiervoor moet u wel uw creditcardgegevens verstrekken. De iPad en andere producten worden nooit geleverd, maar criminelen hebben zo wel uw creditcardnummer in handen. 

Daarnaast is er een variant, waarbij u gevraagd wordt om mee te doen aan een quiz waarmee u een gratis iPad kunt winnen. Vervolgens moet u uw mobiele telefoonnummer invoeren om de uitslag te horen. In werkelijkheid abonneert u zich hiermee op een malafide mobiele telefoondienst die rond een tientje per week kost. 

2. 'Help, in ben beroofd'

Deze reiszwendel stuurt valse alarmberichten naar familie en vrienden, met het verzoek om geld over te maken zodat het zogenaamde slachtoffer thuis kan komen. McAfee Labs registreerde een toename van deze fraude en voorspelt een verdere stijging tijdens de drukke periode rond de feestdagen.

3. Nep cadeaubonnen 


Internetcriminelen maken gebruik van sociale media om valse cadeaubonnen aan te bieden, met het doel persoonlijke gegevens te stelen van argeloze gebruikers. Deze gegevens worden vervolgens verkocht aan marketeers of gebruikt voor identiteitsdiefstal. 
Een recente Facebook-zwendel bood 'gratis' een cadeaukaart ter waarde van $1.000 aan, voor de eerste 20.000 mensen die zich inschreven via een speciale fanpagina. Het betrof hier echter een kloon (nagemaakte pagina), waar mensen persoonlijke gegevens moesten verstrekken en om in aanmerking te komen voor de cadeaubon

4. Aanbiedingen voor vakantiebaantjes

In december zijn veel mensen op zoek naar extra cash om cadeaus te kunnen kopen. Hier springen criminelen op in, door via twitter-zwendels gevaarlijke links naar goed betaalde thuiswerkbanen te sturen. Om te kunnen solliciteren naar zo'n nepbaan zult u wel uw persoonlijke gegevens moeten verstrekken, zoals uw e-mailadres, huisadres en sofinummer. Voor u het weet bent u het slachtoffer geworden van identiteitsdiefstal. 

5.  ‘Smishing' 


'Smishing' is een nieuwe vorm van phishing, die via SMS-berichten plaatsvindt. De berichten lijken afkomstig van uw bank of een online winkel en vertellen u dat er iets mis is met uw account. U wordt gevraagd een nummer te bellen om uw accountgegevens te verifiëren. In werkelijkheid is dit een poging om u waardevolle persoonlijke gegevens te ontfutselen. Internetcriminelen weten dat mensen rond de feestdagen kwetsbaarder zijn voor een dergelijke zwendel, omdat ze vaker online winkelen en hun banksaldo vaker raadplegen. 

6. Verdachte vakantiewoningen


Pas op met het zoeken naar betaalbare vakantiewoningen op internet. Juist in deze drukke periode gooien criminelen valse vakantiewoningen in de aanbieding. Zij vragen om een aanbetaling via creditcard of overboeking, maar gaan er met uw geld vandoor. 

8. E-cards 

E-cards, elektronische wenskaarten, zijn een gemakkelijke manier om vrienden en familie uw beste wensen over te brengen. Cybercriminelen gebruiken echter malafide e-cards met links naar computervirussen en andere malware. Als uw computer geïnfecteerd raakt, kan deze obscene afbeeldingen en pop-up reclame tonen. Ook worden vaak malafide e-cards naar uw contactpersonen verstuurd met u als afzender. 

9. Goedkoop is duurkoop


Pas op voor producten die ver onder de prijs worden aangeboden. Cyberzwendelaars gebruiken veilingsites en valse websites voor aanbiedingen die erg betrouwbaar lijken, met als enige doel uw geld en gegevens te stelen. Houd het volgende in uw achterhoofd: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit vrijwel altijd ook zo! 

10.    Goede doelen


De feestdagen zijn een populaire tijd voor zwendel met goede doelen. Een bekend vorbeeld hiervan is het versturen van spam e-mails waarin u wordt gevraagd geld te doneren voor oorlogsslachtoffers, zielige kinderen of rampenfondsen. 

11.  Gevaarlijke downloads 

Screensavers, kerstliedjes en animaties rond het kerstthema vormen voor fraudeurs een gemakkelijke manier om virussen en andere computerbedreigingen te verspreiden. Dit geldt zeker wanneer de links afkomstig zijn uit een e-mail of chatbericht dat van een bekende afkomstig lijkt te zijn. 


12. Hotel en luchthaven wi-fiGaat u op reis tijdens de feestdagen? Kijk dan uit met gratis wifi op bijvoorbeeld luchthavens of in hotels. Vaak worden deze netwerken gehackt door criminelen die persoonlijke gegevens van u proberen te stelen.


McAfee adviseert om de volgende vijf tips in acht te nemen om uw computers en persoonlijke gegevens te beschermen:


  • Houd in de gaten of websites een keurmerk, reviews door gebruikers en een klantenservice hebben. Een betrouwbare aanbieder van een keurmerk zal een live link aan zijn logo gekoppeld hebben. Deze link leidt bezoekers naar een controlewebsite van de aanbieder van het keurmerk.

  • Reageer niet op aanbiedingen die bij u terecht komen via spam e-mail, sms of chatberichten.

  • Kijk eerst goed naar het webadres van een link voordat u er op klikt, zodat u zeker weet dat het om een goed bekend staande site gaat. Download nooit iets van een onbekende bron en klik ook nooit zomaar ergens op.
  • Blijf weg van verkopers die producten of diensten ver onder de normale prijs  aanbieden. 
  • Zorg dat u altijd vertrouwde wi-fi netwerken gebruikt. Controleer nooit draadloos uw banksaldo en winkel alleen op een netwerk waarvan u zeker weet dat het veilig is.
 

Bron: www.beveiligingswereld.nl / mcAfee
Geen opmerkingen: