Welkomstwoordje

Welkom in ons Hoekje !!!
We hopen dat je hier een aangename verpozing vind en je je niet zal vervelen. Geniet er van.
Hoe werkt de pps ?
Bij dia`s als Dagboek van een hond en Liefdesgeschiedenis :
om die te laten afspelen ga je even naar de blogarchief en klik je daar op de link van de dia`s die je wil zien .
Gastenboek
Onderaan rechts , onder music oldies vind je een gastenboek
waar je je opmerkingen kan plaatsen wat je van deze blog vind,
of als je een vraag of iets anders wil kribbelen. Ga je gang.
Zoekmachine
Als je nog een beetje verder naar beneden gaat vind je ook onderaan rechts een google-zoekmachine waarmee je dus op het net kan surfen.
Nog een beetje verder naar onder vind je een zoekmachine waarmee je kan vertalen.
Volgen
Vlak daaronder, eveneens links, zie je dat je je als volger van het blog kan opgeven Meer uitleg hierover later.
Travel Talk
Is daar vlak onder. Daarmee kan je ook volgers en eigenaars van andere blogs vinden over de hele wereld. Je moet jezelf dan wel even aanmelden.
Share it
Daarmee kan je artikels delen of video`s op je facebook of Twitter.

Veel plezier !!

waarschuwing
Zoals je zal zien komen in dit blog niet alleen leuke artikelen en amusement aan bod, maar ook ernstige onderwerpen en dringende oproepen!!
Wij, die het goed hebben in ons dagelijks bestaan, laat ons onze ogen niet sluiten voor hen die grote nood kennen
en laat ons daar samen, waar we kunnen en hoe we kunnen ,
een uitgestoken hand bieden.
Al is het maar het tekenen van een petitie of het aanklagen van onrecht... Verspreid het, opdat ook de stem, de hulproep van deze mensen gehoord wordt... !
Dank u wel !!

sunwoef

maandag 20 december 2010

nieuws Limburg - Sneeuwellende in Limburgse gemeenten: een overzicht - Hbvl.be

nieuws Limburg - Sneeuwellende in Limburgse gemeenten: een overzicht - Hbvl.be

sneeuwellende in limburgse gemeenten een overzicht

15:32 UPDATE De sneeuwval van de voorbije dagen zorgt ook in Limburg voor problemen op de weg. Hier vindt u een overzicht van de toestand in enkele gemeenten.Beringen

De stad Beringen (foto onder) heeft nog een voorraad strooizout kunnen kopen bij Tessenderlo Chemie. "Maar er moet wel zuinig mee omgesprongen worden", zegt de bevoegde schepen Annie Leyssens.
"Vandaag maandag zijn alleen de hoofwegen open. De secundaire wegen zijn dicht gesneeuwd. Het grote probleem voor Beringen is het uitgestrekte wegennet van liefst 565 km."


Bocholt

Bocholt (foto onder) heeft nog 40 ton strooizout beschikbaar. Goed voor 6 strooibeurten.
"Na de ruimingwerken wordt er preventief gestrooid. Verder wachten we op een nieuwe levering strooizout", zegt burgemeester Jean-Paul Peuskens.
"De hoofdwegen zijn open en worden regelmatig geruimd en gestrooid. De secundaire wegen blijven spijts de ruiming en het strooien gevaarlijk", zegt burgemeester Peuskens. "Vooral in het centrum waar de bestrating in betonklinkers is aangelegd, aan de bib, de scholen en in het centrum, is het glad. Hier worden de sneeuwploegen 2 tot 3 maal per dag ingezet."


Genk

Het stadsbestuur van Genk moet voorlopig de gladde wegen aanpakken met zouthoudende mestkorrels. "Daarvan krijgen we eerstdaags vijftig ton", zegt Ali Caglar, schepen van openbare werken.
"De hoofdwegen en ook de secundaire wegen zijn allemaal weer behandeld. Alleen de wegen in de wijken en de minder intens gebruikte wegen hebben we, door en gebrek aan zout, niet kunnen doen. Maar dat is niet alleen in Genk zo."
Echte probleemsituaties zijn er in Genk nog niet geweest, volgens Caglar. "Maar als we daarvan signalen krijgen dan gaan we na of we er prioritair moeten handelen."


Hamont-Achel

"Op dit moment is de zoutvoorraad schaars," weet Henri Eerdekens, hoofd van de Hamont-Achelse technische dienst, te vertellen. "Vandaag en morgen nog even zuinig aan met het strooien, eerst de weg afschaven en dan pas zout erop. Woensdag verwachten we in de loop van de dag een bestelling van 20 ton vers zout binnen te krijgen en dan staan we er weer wat beter voor!"
Hoofddoel van de gemeente (foto boven) is de hoofdwegen berijdbaar te houden, hetgeen momenteel nog aardig lukt. Wie van de hoofdweg af gaat, waant zich al snel op een ijspiste. "Pas als de hoofdwegen sneeuwvrij zijn, concentreren we ons op de vebindingswegen. Straten waar alleen plaatselijk verkeer komt, zijn pas daarna aan de beurt."

Herstappe

Limburgs kleinste gemeente heeft nog voor 2 à 3 jaar strooizout in voorraad. "Enkele jaren geleden hebben we een hele voorraad (60 ton) ingedaan van zout dat gebruikt werd bij een sigarettensmokkel. Wij zijn dat zout gaan afhalen en hebben het in Herstappe opgeslagen", zegt burgemeester Louwet.
"De Kerkstraat en de Dorpstraat zijn goed berijdbaar als je niet overdreven snel en voorzichtig rijdt. Verder ruimen we sneeuw op de kleinere wegen zodat iedereen van en naar zijn huis (Herstappe telt 30 huizen) kan rijden", zegt burgemeester Serge Louwet die samen met zoon Simon met de eigen JCB en een sneeuwruimer de wegen vrij probeert te houden. Met een kunstmestverdeler strooien beiden dan ook het nodige zout.
De ruilverkavelingswegen zijn dichtgesneeuwd, maar daar moet in principe in de winter ook niemand komen.


Houthalen-Helchteren

De gemeente Houthalen-Helchteren (foto boven) beschikte vanmiddag nog over iets meer dan 500 kilogram strooizout. De hoofdwegen zijn redelijk berijdbaar, tenminste voor wie heel voorzichtig is. Maar het blijft opletten. Vooral op de lokale wegen want die zijn uiterst glad.
"Op de hellingen strooien we rijnzand", zegt schepen Patrick Pollers. "Maar ook daar is voorzichtigheid geboden omdat rijnzand pas helpt nadat het vast is aangereden. Aan de schoolpoorten wordt personeel ingezet. Daar wordt de sneeuw met de hand geruimd."

Lanaken

In Lanaken (foto bovenaan) liggen bij de technische dienst nog ongeveer 30 ton strooizout. Dat is wat overblijft van de 90 ton die de gemeente in voorraad had op 25 november, het pekelzout niet meegerekend.
Schepen Openbare Werken Patrick Tollenaers: "Indien we zuinig strooien zijn die 30 ton genoeg voor nog 2 à 3 strooibeurten".

Leopoldsburg

De gemeente zit door haar voorraad strooizout heen. Een nieuwe bestelling is geplaatst maar zou pas ten vroegste woensdag kunnen geleverd worden. De sneeuwruimer en de borstelmachine om de fietspaden vrij te maken, blijven wel verder ingeschakeld.


Meeuwen-Gruitrode

Meeuwen-Gruitrode (foto boven) heeft nog 5 ton strooizout beschikbaar, voldoende om nog 2 maal een strooibeurt te verzorgen. De hoofdverbindingswegen tussen de vijf kerkdorpen worden zoveel mogelijk sneeuwvrij gehouden door 2 sneeuwploegen. namelijk de Peerderbaan, Weg naar Ellikom, Genitsstraat, Muisvenstraat, Ophovenstraat, Dampstraat en de Weg naar Opitter.
"Er zijn geen echte problemen al blijft het zeker opletten op de secundaire en gemeentelijke wegen", laat ingenieur Patrick Geelen verstaan. De sneeuwploegen ruimen na de wegen van groot verkeer de plaatselijke bedieningswegen en ten slotte komen de doodlopende straten aan de beurt.

Tessenderlo

Omdat ook in Tessenderlo, zoals in de andere Limburgse gemeenten, enkel een beperkte zoutvoorraad voorhanden is, wordt er overgeschakeld naar een noodscenario: enkel strooien op de hoofdwegen en de wegen voor de industrie. Alle hoofdwegen blijven goed berijdbaar, enkel de woonstraten zijn zeer glad: hier wordt vooral de sneeuwschaaf ingezet.
Voor de fietsers is er beter nieuws: met een kleinere sneeuwschaaf, die gemaakt is van een oude grasmaaier, zijn de meeste fietspaden sneeuwvrij gemaakt.


Voeren

Voeren beschikt momenteel nog over 37 ton strooizout. Na het voorbije 'sneeuwrijke' weekend slonk de voorraad strooizout tot 7 ton. Maandag werd er 30 ton zout geleverd. "Dit betekent dat we opnieuw drie zware sneeuwdagen kunnen trotseren", zegt burgemeester Broers. .
Alle hoofdwegen zijn 'voorzichtig' berijdbaar. De sneeuwruimers en zoutstrooiers hebben goed werk geleverd maar zondag en maandagochtend was de sneeuwval bijzonder hevig zodat er eerst een massa sneeuw geruimd moest worden alvorens het zout kon inwerken op het wegdek.
"Op de kleinere tertiaire wegen kan er alleen sneeuw geruimd worden. Het is onmogelijk om 200 kilometer wegen volledig sneeuwvrij te krijgen. Daar hebben we onvoldoende zout en mankracht voor. Er wordt op die wegen zo snel mogelijk sneeuw geruimd zodat de bewoners van en naar hun woning kunnen", zegt burgemeester Broers.
Een aantal hellingen en heuvels in de streek (vooral richting oostelijke Voerstreek zoals richting Veurs (foto boven) zijn voorzichtig bereidbaar. Onder meer de weg van Nurop naar Slenaken in Teuven is niet afgesloten maar wordt wel afgeraden voor weggebruikers.


Wellen

In Wellen (foto boven) zijn alle wegen momenteel moeilijk berijdbaar. Alhoewel alle strooidiensten, hun best doen om de wegen open te houden, is dat niet helemaal gelukt door het te dikke sneeuwtapijt.
"Wij beschikken momenteel nog over 15 ton strooizout", zeggen de mensen van de technische dienst. "Voorts heeft de gemeente nog een bestelling van 30 ton geplaatst. Als die tijdig wordt geleverd zitten wij goed. Met dit winterweer strooien wij alle gemeentewegen. De grootste problemen stellen zich natuurlijk op de kleinste wegen, waar het minste verkeer komt."


Zonhoven

De hoofdwegen in Zonhoven (foto boven) zijn moeilijk berijdbaar door de sneeuw. Pas diep in de voormiddag begon het wat beter te gaan. Op de hoofdwegen werd gestrooid maar er is onvoldoende zout beschikbaar voor de lokale wegen waardoor die spekglad zijn. De gemeente beschikte vanmiddag nog over amper 500 kilogram strooizout.
"Daarmee kunnen we vandaag en morgenvroeg nog verder maar dan is het zout op", klinkt het. De fietspaden kunnen niet allemaal worden vrijgemaakt waardoor fietsers op de weg gaan rijden en dat leidt tot gevaarlijke situaties. Ook op de straten in de omgeving van de scholen is het opletten geblazen.


Galerij

Geen opmerkingen: